75-års design, håndværk og historie

Vi fejrer i 2018 vores 75-års jubilæum som en af de mest innovative danske designvirksomheder. LE KLINT er kendt i hele verden for det unikke håndværk med de håndfoldede lampeskærme og er blevet tildelt flere hædersbevisninger, heriblandt titlen som Kongelig Hofleverandør. Vi markerer blandt andet jubilæumsåret med lanceringen af flere nye lampeserier i løbet af 2018.

Den første lampe

Den kreative iværksætter Tage Klint etablerede LE KLINT i 1943, men historien startede allerede 40 år tidligere, da Tage Klints far, arkitekt P.V. Jensen-Klint, foldede den første lampeskærm til en petroleumslampe, som han ligeledes havde designet selv.

Fra husflid til forretning

Hele Klint-familien, inklusive sønnerne Tage og Kaare Klint, og en lang række gode venner syslede herefter med at forfine skærmen igennem flere år, indtil Tage Klint valgte at gøre Klint-familiens husflid og folderi til en egentlig forretning. Han tilføjede også de oprindelige Klintskærme en afgørende detalje, nemlig den unikke gribekrave.

Klassikerne "Frugtlygten" og "Kiplampen"

Sønnen og broren, Kaare Klint, var allerede en kendt og respekteret arkitekt, en dygtig kunsthåndværker og designer og LE KLINT havde stor glæde af hans enorme talent. ”Frugtlygten” og ”Kiplampen”, som han skabte omkring firmaets opstart, er stadig blandt de mest populære lamper.

Butikken i Købnhavn etableres

Allerede i 1943 etableredes butikken i Store Kirkestræde i København. Butikken blev indrettet af Kaare Klint med specialdesignet inventar af ham selv i Oregon-pine med låger af fletværk. Dette inventar eksisterer stadigvæk og står til daglig i Odense. Væggene blev tapetseret med Gunnar Biilmann Petersens fint blomstrede ”Rosentapet” i en blå nuance, der gav modspil til de enkle, hvide plisserede skærme og den daglige bestyrer var i begyndelsen Lise Le Charlotte Klint, datter af Tage Klint.

LE KLINT bliver fondsejet

I 1953 tog Jan Klint, søn af Tage Klint, over. Han var som forretningsmand lysår forud for sin tid. For at sikre sine medarbejdere oprettede han den fond, der siden 1972 har drevet virksomheden LE KLINT.

Klassikerne møder de moderne lamper

De Klintske lamper er blevet udviklet i samarbejde med arkitekter og designere gennem hele det 20. århundrede og er løbende blevet justeret i takt med teknologiens fremskridt. Virksomheden har i dag en stor klassisk kollektion med designs af blandt andre Kaare og Tage Klint, Poul Christiansen og Andreas Hansen, samt en moderne kollektion med designs af blandt andre Markus Johansson, Christian Troels, Øivind Slaatto og Aurélien Barbry. Senest er kollektionen blevet udvidet med serien ARC, designet af den unge designduo, Manér Studio.

Det unikke håndværk

De foldede lampeskærme er vores design-DNA og det særegne håndværk varetages stadig af særligt uddannede medarbejdere, også kaldet ”foldepiger”, på hovedsædet i Odense, og ingen andre steder har man bevaret det at folde lampeskærme som et håndværk. Det er også kun LE KLINT, der mestrer kunsten af folde krydsplisserede skærme. Mange ingeniører har forsøgt sig med at lave maskiner, der kan samme kunst, men det har vist sig særdeles vanskeligt og har endnu ikke slået håndværket af banen. De håndfoldede skærme er i imidlertid kun en del af virksomhedens håndværk. Også andre dele, eksempelvis metal- og træforarbejdningen, er lavet i Danmark hos kun de bedste producenter.

LE KLINT anno 2018

Historien om LE KLINT er ikke blot en virksomhedshistorie, men ligeledes en design- og teknologihistorie gennem mere end hundrede år. Fremskridt og brugen af ny teknologi er centrale elementer i LE KLINTs DNA og kollektionen er i konstant udvikling og fornyelse for at møde nutidens krav til belysning. 2018 er ingen undtagelse, hvor LE KLINT startede fejringen af jubilæumsåret med lanceringen af lampeserien, ARC, designet af Manér Studio, som passende har ladet sig inspirere af de monumentale hvælvinger i Grundtvigskirken tegnet af LE KLINTs grundlægger P.V. Jensen-Klint.

Efterårets store nyhed

Endnu en nyhed ser dagens lys i 2018, hvor designer Christian Troels, står for efterårets store nyhed med serien PLIVERRE, som bygger videre på de velkendte plisseringer, men i et nyt materiale, nemlig opalglas.

01.png
02.png
03.png
04.png
05.png
06.png
07.png
08.png
09.png
10.png
11.png
12.png
13.png
14.png
15.png
16.png
17.png
18.png